Žofie Josefína Horáčková & Barbora Žentelová

Z ruky do ruky • Z ruky do ruky • Z ruky do ruky •   


Zaměřila jsem se na to, vytvořit nádoby, ze kterých se
budou pohodlně jíst pokrmy, které si jednotlivec nabírá
podle chuti a vlastních potřeb. Vytvořila jsem proto
misky tak, aby se dobře držely v ruce. Jako inspirace
mi sloužily misky využívané v asijské kuchyni,
historické asijské misky a tvorba britského Hnutí
studiové keramiky.




Podoba tvých misek vychází primárně z praktičnosti jejich využívání, je ale něco, co ti výsledná podoba misky s kanelurami připomíná? Nebo jak na tebe její tvar působí?

Kanelury jsou prvek, který je mi nepochybně blízký. Pracovala jsem s ním i před rokem. Vlastně mám ráda kontakt, když se jich dotýkám prsty. Zároveň když jsem před rokem nad nimi poprvé začala uvažovat, nebylo to jen kvůli haptickým vlastnostem, které kanelury mají, ale i vizuálnímu efektu vrhání stínů a mírně barevných odstínů na bílý porcelán. Také bych misky v budoucnu chtěla zkusit naglazovat seladonem, což je glazura, která skvěle podporuje modulaci porcelánu a skvěle ji doplňuje svými estetickými vlastnostmi. Ale pokud se vrátím k otázce, uvědomuji si, že takové kanelury zabaví ruku, která nedrží příbor, hlavně v případě, že má člověk mírně workoholické dlaně jako já. Je to pro mě teď velké téma. Myslím, že takové haptické setkání dá rukám určitý moment relaxu.

Jakému jídlu tvá miska nejvíce “sedne”?

Kdybych teď byla doma, asi by to bylo kari. Kdybych chtěla misky v blízké době využít pro pohoštění přátel, ideální by bylo připravit jednotlivé pokrmy do Poke a nechte každého, ať si nabere, na co má chuť. Což mě vede k tomu, že si asi brzo zkusím Poke připravit.



Žofie Josefína Horáčková
︎ zjhorac@gmail.com
︎ @uzofka_jezofka

Barbora Žentelová
︎ barca@zentel.cz
︎ @barborazentelova
︎ barbora.zentel.cz
Mark